Mesaj pentru noi toti

Sta in mainile noastre,a tuturor puterea de a defini cine suntem si cum vrem sa fim. Putem sa transformam lumea in care traim in raiul ce a fost odata, un loc al armoniei, pacii si prosperitatii pentru toate fiintele vii. Ne lipsesc doar informatiile necesare, acele adevaruri esentiale pe care le stiam candva dar le-am uitat si care, odata scoase la lumina, vor constitui scanteia ce va lumina drumul catre Noua Lume. Acesta este mesajul ce trebuie sa ajunga in inimile tuturor.

Psihologia schimbarii. Calea catre fericire.

    Asa cum am spus si in postarea anterioara, calea catre o viata implinita, frumoasa incepe cu o operatiune de curatare a perceptiei noastre de filtrele negative care ne prezinta realitatea in negru si ne fac sa traim intr-o stare de frica si stress permanent. Acum vreau sa vorbesc putin despre cum  sa facem acest lucru.
   Ca este greu sa ne schimbam conceptiile fundamentale si deci comportamentul nu este un secret pentru nimeni. Vrei de exemplu sa slabesti si iti aduni toata hotararea de care esti in stare, te apuci de regim, faci exercitii si... peste cateva zile esti exact ca la inceput: grasa si frustrata ca ai abandonat sau mai rau, ca nu a mers ! Orice femeie care a trecut prin asta intelege despre ce vorbesc. Si te intrebi ce nu a functionat? Daca eu vreau si ma hotarasc sa ma schimb de ce nu reusesc? Pentru ca nu m-am adresat cui trebuia: asa cum spuneam in articolul despre mintea umana, 95% din deciziile de zi cu zi sunt luate de subconstient, iar eu am luat hotararea de schimbare in mod constient; nu m-am adresat deci celui care este de fapt la conducere si ca urmare nu am obtinut suportul lui in implementarea deciziei luate. Deci esec! Morala: daca vrei ca o schimbare, ( de orice fel) pe care ai decis-o constient, sa se si implementeze, ea trebuie sa inceapa din subconstient! De aceea e asa greu sa te schimbi: in primul rand cum iei legatura cu subconstientul tau si in al doilea rand cum il convingi sa accepte schimbarea stiind ca el este extrem de reticent la modificari?
    Se stie deja ca este mai usor sa obtii schimbari minore decat modificarea conceptiilor fundamentale despre viata, pt ca acelea sunt dobandite din copilarie si sunt adanc inradacinate in subconstient. Sfatul meu este sa incepeti cu schimbari minore pt a testa procedeul si apoi sa treceti la cele majore.
     Teoria general acceptata a schimbarii suna cam asa: pentru a obtine o schimbare in viata ta trebuie sa inveti mai intai subconstientul cum sa faca schimbarea. Cum invata subconstientul? El invata din repetitie, din crearea de obiceiuri. Deci fii mereu constient de faptele tale, monitorizeaza-ti constient gandurile si comportamentul si atunci cand gandurile sau comportamentul nedorit apar le respingi si le inlocuiesti cu gandurile pozitive. Si faci asta de fiecare data, fara exceptie. Treptat, prin repetitie permanenta a acestei rutine, se va crea un obicei, iar obiceiul este domeniul de expertiza al subconstientului; prin urmare va intelege, accepta si adopta noile obiceiuri si de aici inainte vor deveni si ele "automatisme", cele vechi fiind "sterse" din memorie.  Nu e rapid si nu e usor, necesita mult efort constient si perseverenta dar se zice ca da rezultate.
   O alta varianta mai neconventionala este metoda meditatiei si a autosugestiei: ea porneste de la intrebarea De ce se opune subconstientul schimbarii? Pentru ca el stocheaza amintirile si are toate acele experiente trecute cand ai incercat si nu a mers si ai fost frustrat si nefericit, sau experiente aflate de la alti oameni cu rezultate negative si mai are si acele conceptii dobandite din copilarie cum ca tu nu esti in stare sa faci nimic, ca nimic nu o sa mearga etc. Asa ca trebuie sa faci cumva ca sugestia constienta sa treaca de aceasta " zona critica" a mintii, sa faci cumva sa reduci la tacere vocile interioare care spun ca nu o sa mearga, astfel incat sugestia sa ajunga destul de adanc ca sa anuleze acele experiente si determinari negative si sa prinda radacini pt a genera schimbarea.  Deci: formuleaza sugestia foarte bine- clara, simpla, concisa, suficient de puternica, si la timpul prezent caci subconstientul este atemporal, nu intelege " voi face" sau " o sa fiu"; repeta-o regulat, mereu aceleasi cuvinte ( stii tu repetitia creeaza obiceiuri, si asta e limba care o vorbeste subconstientul); fa asta intr-un moment de maxima relaxare a mintii, preferabil in timpul meditatiei - daca nu iti permiti luxul asta, atunci cel mai bun moment este seara chiar inainte sa adormi ( starea de semitreaz este cel mai aproape de relaxarea totala) cand mintea nu mai este atat de critica. 

    Cea mai interesanta si tentanta abordare o ofera psihologul Robert Wiliams: el a inventat o metoda de schimbare a conceptiilor numita "psych-k" care promite schimbarea conceptiilor in maxim 10 minute, foarte simplu si fara nici o suferinta sau efort!!! Suna SF nu? Si eu am fost foarte reticenta dar sa stiti ca metoda este foarte ingenioasa si poate da rezultate. Nu ma pronunt pina nu o testez pe mine.
Teoria lui este urmatoarea: este mai usor sa schimbi deprinderi de gandire si comportament daca accesezi direct subconstientul, pt ca el este depozitul de atitudini, valori si conceptii. Cea mai usoara si eficienta cale de a comunica cu subconstientul este prin metoda " testarea muschilor" pt ca subconstientul e cel care controleaza functiile motorii; deci un conflict creat intre afirmatia pe care vrei sa o introduci si ceea ce crede( si aplica) subconstientul va determina o lipsa de raspuns sau un raspuns foarte slab in contractia muschiului ( de ex incordarea bratului). Asa afli raspunsuri de tipul da/nu sau sunt de acord/nu sunt de acord. Mintea este o forma de energie care nu se limiteaza la gandit, ea intrepatrunde atat creierul cat si corpul. Tu ai doua emisfere cerebrale cu functii distincte (stanga este logica, gandeste in cuvinte, este analitica, iar dreapta se ocupa de emotii, gandeste in imagini, este sintetica) care controleaza fiecare cate o parte a corpului dar sunt ca doua circuite electrice distincte; de aceea realitatea noastra este fragmentata, trunchiata. Ideea lui a fost sa determine cele doua circuite sa se intersecteze, folosind incrucisarea partilor corpului (mainile si picioarele tinute incrucisate) astfel incat campul electric al corpului( inclusiv al creierul) sa se schimbe si sa determine astfel schimbarea conceptiilor impregnate in el ( el spune ca neurologic conceptiile sunt configuratii specifice de fotoni de lumina tinuti intr-un camp electric). Si cu asta gata, schimbarea s-a efectuat! etapele procedeului sunt urmatoarele:

  • stabileste comunicarea cu subconstientul
  • pre-testeaza afirmatia ce implica schimbarea dorita pentru a identifica existenta unui conflict in subconstient
  • obtine permisiunea si implicarea subconstientului in schimbarea dorita, folosind o balanta psych-k
  • fa balanta
  • post-testeaza afirmatia pt a verifica implementarea ei
  • sarbatoreste schimbarea
    Pentru detaliere si exemplificare live a metodei, urmariti conferinta sustinuta de autor, aici. (preluata de pe blogul Adinei Amironesei- Universul meu, cu multumiri).

Pentru a  afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Psihologia schimbarii din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.

Cum traiti, sub semnul Iubirii sau al Fricii ?



      Iubirea sau frica nu sunt sentimente pe care oricare dintre noi sa nu le fi experimentat cel putin odata in viata, dar o viata traita intru iubire sau frica, este un concept nou.
     Sunt multi cei care au inceput sa vorbeasca despre acest Adevar uitat, dar poate cel mai cunoscut si elocvent sustinator al sau este dr. Bruce Lipton. Fiind specializat in biologia celulei, el porneste de la ideea ca o celula este considerata vie datorita modului in care ea raspunde la semnale din mediul inconjurator. Membrana celulei este cea care joaca rolul de creier si decodifica semnalul exterior, il proceseaza si il transforma in semnal-raspuns, comanda de a efectua o actiune. Avem astfel un comportament generat ca raspuns la mediul inconjurator. Deci comportamentul este legat de stimulul extern: daca nu exista stimul, atunci nu avem nici comportament si se cheama ca celula este in coma.
   Pe de alta parte, psihologia ne invata ca perceptia realitatii  inseamna constientizarea mediului inconjurator prin crearea unei senzatii fizice. Si cum mediul extern este cel care declanseaza raspunsul, adica comportamentul, rezulta concluzia : Perceptia este cea care dicteaza  (sau controleaza) comportamentul. Si asta este o idee foaarte importanta. Vom vedea de ce.
   Acum o alta idee informatie importanta: celulele ( ca si organismul uman in general) desfasoara activitati diferite care se pot imparti in doua categorii esentiale: activitati de Crestere/Dezvoltare (inclusiv reproducere) si activitati de Aparare. Ca regula, celulele (ca si organismul ca intreg) intotdeauna se indreapta catre semnalele pozitive si intotdeauna se indeparteaza de semnalele negative. Celulele, ca si omul in ansamblul sau, nu se pot misca in doua directii diferite in acelasi timp. Asta ce inseamna? Pai cand suntem confruntati cu un semnal din mediul extern trebuie sa luam o decizie - vom desfasura activitati de crestere/dezvoltare sau de aparare? Evident raspunsul depinde de tipul stimulului venit din mediu si de modul cum il percepem noi!!!!
     Daca stimulul(semnalul) venit din mediul extern (din realitate) este pozitiv atunci el va declansa un Comportament de Crestere, de Dezvoltare a organismului, a fiintei umane in general. Daca semnalul din mediu este unul negativ, asta va genera la randul sau un Comportament de Aparare, de protectie a organismului de agresiunea externa. Si acum vine bomba:

Cel mai puternic semnal care promoveaza cresterea/dezvoltarea unui om, in aceasta lume, in prezent, este Iubirea. El este mai important chiar decat semnale de hranire, decat orice; este cel mai puternic semnal pozitiv care stimuleaza la maxim procesul de crestere/dezvoltare al organismului uman. Nu degeaba se zice despre un om indragostit ca "parca a inflorit". In partea opusa, cel mai puternic semnal negativ este Frica, care stimuleaza la maxim comportamentul de protectie al organismului. Si asta nu e totul: frica (semnalul negativ) declanseaza procesele de aparare dar mai ales opreste total procesele de crestere!!!! Ne amintim ca un organism( sau o celula) nu poate sa se indrepte simultan in doua directii opuse...
    De aici putem trage cateva concluzii foarte  importate:

Concluzia 1:   Cand traim un timp mai indelungat intr-un mediu extrem de negativ, care ne asalteaza cu semnale negative, ne regasim intr-o stare de Stress permanent, frica/teama generalizata, o tensiune perpetua care declanseaza (la maxim) in noi un comportament de aparare si opreste total comportamentul de crestere/dezvoltare, cu efecte dezastruoase asupra omului. Sa iti explic mai pe larg:
  • cand semnalul vine in creier, mintea trebuie sa   decida daca este unul pozitiv sau negativ; daca il percepe ca fiind negativ, se activeaza "axa hipotalamus-pituitara-suprarenale" care intra corpul in starea de aparare numita" lupta sau fugi"; hormonii eliberati reduc la maxim aportul de oxigen si nutrienti catre zona organelor interne (implicate in procesele de crestere si reproducere care astfel se opresc), si le dirijeaza catre maini si picioare (implicate in procesul de aparare). Deci se opreste si digestia (de aia avem probleme cu stomacul cand traimsub stress si apoi ne doare capul), si producerea de noi celule, si repararea celor avariate si se duce la naiba si libidoul si alte functii ale corpului toate bune si folositoare, dar... implicate in dezvoltare nu in aparare!
  • este redus la maxim si sistemul imunitar deoarece consuma multa energie si resurse si nu e important atunci cand esti in starea de aparare ( de factori externi tineti minte! nu de microbi interni);  de aceea ne imbolnavim usor in perioadele de stress ( de ex copiii in perioadele de examene)  
     
  • creste tensiunea arteriala, avem adrenalina in sange, ca sa fim in alerta maxima, muschii stau incordati, gata de fuga sau de lupta; asa apar bolile de inima, infarctul, atacurile cerebrale, migrenele, etc. Suna cunoscut?
  • in aceasta stare accentul cade pe gandirea reflexa (instinctuala, primitiva) - care este rapida, perfecta in situatii critice de pericol extern ( mintea subconstienta preia conducerea in totalitate) si este minimizata gandirea logica(constienta)- care e lenta si consuma resurse; deci sub stress suntem mai putin inteligenti, luam decizii pripite, mai mult instinctual-emotionale si adesea foarte gresite, pe care le regretam mai tarziu... cand gandim pe indelete, scapati de stres(aha!) Si exemplele pot continua. Pentru o lista completa a efectelor distrugatoare ale stresului si ale traitului sub imperiul fricii, accesati aici.     
 Concluzia 2:   Cand traim intr-o stare de iubire ( si asta nu inseamna sa plutesti pe un norisor roz, rupt de realitate si cu un zambet tamp pe fata) atunci ne putem implini cu adevarat, ne dezvoltam, suntem sanatosi si avem o stare de bine, de genul " ma simt in largul meu". Ne simtim asa in concediu, de ce nu mereu? Cine ne opreste? Doar noi... alegerea ne apartine.
 Concluzia 3:   Noi avem puterea de a ne controla viata: putem decide ce fel de viata vrem sa ducem, cat de bine vrem sa ne simtim, cum vrem sa fim si pentru asta tot ce avem de facut este sa ne schimbam perceptia asupra realitatii. Si asta se obtine schimband conceptiile personale.
 Va amintiti cum am stabilit ca perceptia noastra asupra realitatii ne dicteaza comportamentul?Spuneam intr-un post anterior ca perceptia asupra realitatii este diferita de realitatea insasi, ca fiecare dintre noi traieste intr-o realitate subiectiva, creata in mintea noastra. Voi spune acum de ce vedem lumea subiectiv: simturile noastre capteaza corect realitatea , dar asupra acestei imagini brute a realitatii noi aplicam niste "filtre", care sunt conceptiile noastre despre viata(convingerile personale) pentru a forma imaginea noastra despre realitate, una subiectiva deci. Iar aceste filtre sunt toata problema.


Concluzia 4: Realitatea cuprinde totul in ea, atat partile negative 
( Frica, Stresul) cat si cele pozitive (Iubirea), dar tu vei vedea din realitate doar ceea ce intra prin filtrele perceptiei tale. Daca conceptiile tale personale (filtrele realitatii) sunt negative iti vor arata realitatea in negru si atunci le poti schimba pentru a vedea in sfarsit o realitate frumoasa, o viata traita in iubire. 
   Sunt oameni care asteapta o viata intreaga sa fie fericiti, rugandu-se la Dumnezeu sa le dea si lor iubire, bucurii, sanatate, noroc, etc si mor asa nefericiti fara sa afle vreodata ca fericirea era acolo langa ei, dar n-au putut sa o vada! Nu fiti ca ei!! Daca sunteti nefericiti si neimpliniti, daca vi se pare ca duceti o viata mizerabila, nu stati asa, schimbati-va convingerile  negative care va polueaza viata si incepeti sa fiti fericiti!! 
Concluzia 5: Cum poti  sa duci o viata echilibrata, implinita? Pastrandu-ti perceptia curata, nedistorsionata de filtre negative.
 Bine, bine ai sa spui, toti vrem sa vedem viata in roz, de unde apar aceste filtre negative? Convingerile personale negative sau pozitive sunt dobandite din copilarie; atunci ne formam conceptia despre lume, invatand de la parintii nostri si din experientele avute. Deci filtrele negative sunt invatate in copilarie, mostenire de la parintii nostri si din generatie in generatie de cine stie cand! Toate acele" nu ai voie asta", " nu poti face aia", " nu te descurci", " nu esti in stare", samd se vor traduce in convingeri fundamentale negative care in timp se aduna si iti vor " intuneca" imaginea despre realitate si de aici tot restul.

Pentru mai multe detalii urmariti conferinta Dr. Lipton " Biology of belief" sau cititi cartea cu acelasi nume.
(conferinta preluata de pe blogul Adinei Amironesei- Universul meu, cu multumiri).



Pentru a  afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Traiti sub semnul iubirii din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.

Mintea- noua frontiera a stiintei si cheia catre o noua era

    
    Ce este mintea umana? Cum a aparut ea? Ce capacitati poseda si pana unde poate ajunge? Sunt intrebari de mare actualitate care ii framanta pe cercetatori si pe oamenii de stiinta deopotriva. Fac precizarea ca mintea este diferita de creier: daca creierul este un organ al corpului tau, mintea este o forma de energie care penetreaza atat creierul cat si restul corpului. Ea este sediul constiintei umane, al sufletului. Creierul lucreaza cu impulsuri electrice, stimuli veniti de la organele de simt via fibrele nervoase. El foloseste atat energia chimica cat si cea electrica pt a forma circuite de neuroni interconectati care primesc informatia de la simturi, o proceseaza si transmit un raspuns, o comanda catre muschii corpului.
   Mintea este rezultatul acestui flux electromagnetic, dar este mult mai mult decat atat. Nu poti reduce spiritul uman la activitatea electrica din creier; au incercat destui cercetatori dar suma activitatii circuitelor electrice din creier nu a fost niciodata egala cu mintea umana! Spiritul uman nu poate fi (inca) reprodus in laborator! Miza dezlegarii misterului mintii umane este foarte mare- construirea inteligentei artificiale, a robotilor umanoizi...
   Mintea este structurata pe doua nivele Constientul si Subconstientul.
Mintea constienta este volitiva -isi stabileste obiective si apreciaza rezultatele; doreste sa incerce lucruri noi; gandeste abstract- se bazeaza pe concepte; este responsabila pt memoria de scurta durata; este ancorata in timp - adica are trecut si viitor; are capacitate de procesare limitata- poate lucra cu 1 pina la 3 evenimente simultan, cu o viteza de 2000 biti de informatie pe secunda.
Mintea subconstienta pe de alta parte este habituala- ea monitorizeaza functiile corpului si prefera ce ii este familiar, repetitiv, rutina; gandeste concret- se bazeaza pe simturi, pe senzatii; este responsabila de memoria de lunga durata- adica ea este cea care stocheaza experiente, atitudini, valori; este atemporala- lucreza cu si intelege doar timpul prezent; are capacitate de procesare extinsa- 4 miliarde de biti de informatie pe secunda!!! lucrand cu mii de evenimente simultan...
   
Asta dragii mei explica multe: majoritatea oamenilor cred ca ne conducem viata cu mintea constienta, rationala, dar stiinta a demonstrat recent ca de fapt 95% din timp ne bazam pe subconstient pentru a lua decizii!!! Asta este Adevarul nr. 1.
 De ce? E simplu: mintea constienta este lenta si lucreaza cu doar cateva evenimente simultan si ii mai ia si o groaza sa ia o decizie!!!  Asa ca subconstientul, care e rapid, "multitasking" si ia decizii imediat ,preia conducerea. Folosim mintea constienta pentru planificarea actiunilor din viitor, pentru rezolvarea de probleme, etc. Bun si cat timp tu faci exact asta, cine iti conduce viata, cine iti dicteaza reactiile, comportamentul? Subconstientul!!! Si asa cum ii spune si numele, tu nu prea stii ce anume face si cum ajunge la deciziile alea...Asta explica de ce de multe ori iti propui constient ceva si sfarsesti adesea prin a face altceva, adica ce iti dicteaza subconstientul. Mai multe detalii gasiti aici.      Asadar cand vrei sa intreprinzi ceva(mai ales o schimbare de comportament) trebuie sa te adresezi atat constientului dar mai ales subconstientului. Asta este Adevarul nr.2.
    Simplu de zis, dar greu de facut caci el nu vorbeste limba ta...  Doi oameni  de stiinta, Bruce Lipton si Rob Wiliams ofera o posibila solutie pt asta, dar voi vorbi mai pe larg intr-un alt post viitor.
   Invatarea modului de comunicare cu subconstientul, gasirea modalitatilor de a-l seta sa urmeze deciziile constientului este marea provocare a psihologiei in prezent. Reusita va insemna o viata personala infinit mai buna, modelarea cu succes a comportamentului uman. Vom putea fi cat de buni, de iubiti, de plini de calitati  ne vom dori noi; lipsiti de fobii, de limitarile care ne impiedicau sa fim fericiti si impliniti.
  Atat subconstientul cat si constientul lucreaza cu idei, convingeri. Le vom numi mai simplu Conceptii. Ele sunt cele care modeleaza felul in care percepem noi Realitatea, exact ca filtrele puse pe obiectivul unui aparat de filmat.
    Apropo, nu exista o realitate obiectiva, unica pentru noi toti: perceperea mediului extern este diferita de mediul extern insusi. Perceperea mediului extern depinde de cel care o percepe, iar asta se face prin prisma conceptiilor sale. Concluzia? Fiecare traim in propria noastra Realitate subiectiva, care ia nastere in mintea noastra, prin conceptiile noastre. Adevarul nr.3.
  Daca iti modifici conceptiile atunci iti poti modifica comportamentul, personalitatea, chiar viata insasi!!! Si cred ca ati inteles ca ma refer la conceptiile mintii subconstiente, caci aia iti conduce viata si bineinteles ca alea sunt tare greu de schimbat pt ca 1- nu le constientizezi (daca sunt subconstiente, nu?) si 2- subcontientul este taaare reticent la schimbari, lui ii plac lucrurile cunoscute, repetitive, etc.

  Revenind la conceptii, ele au o putere extraordinara asupra ta: iti stabilesc realitatea in care traiesti, iti stabilesc comportamentul, pot chiar sa iti rescrie genele! Concluzia?
      De asta am spus ca mintea este cheia catre noua era. Voi vorbi intr-un alt post despre noua lume si schimbarile care au inceput deja. Dar oricum tineti minte ea, noua era, incepe cu o schimbare de atitudine- un "shift" spiritual catre iubire, cooperare, armonie, cautarea iluminarii, simbioza cu natura. Iar schimbarea de atitudine implica mai ales o schimbare a conceptiilor negativiste si distructiv-violente perpetuate din generatie in generatie pina in prezent. Cand vom putea sa ne stapanim subconstientul, sa lucram cu el, vom putea pasi in noua era!
  Daca deschizi orice manual dedicat vei afla ca mintea umana exista doar pt a percepe realitatea si a-ti construi un comportament ca raspuns adecvat la mediu. Dar Adevarul din vechime, demult uitat, este ca mintea e mai mult decat atat: fiind o forma de energie subtila, este instrumentul nostru pt vizualizarea acestor energii ascunse; este conectorul nostru la bioenergia planetei; legatura noastra cu Dumnezeu, dar si cu planurile superioare de existenta; poate fi un mijloc de a calatori in timp si spatiu; este un mijloc de comunicare nezavuta si inconstienta cu ceilalti oameni, dar si cu universul insasi.

   Stiati de exemplu ca atunci cand doi oameni stau fata in fata, cele doua biocampuri se intrepatrund, si subconstientul celor doi face un schimb de informatii enorm, la o rata de miliarde de biti pe secunda? Ca urmare subconstientul tau poate raspunde corect la intrebari puse de celalalt intr-o limba care ti-e total necunoscuta?
    Stiati ca atunci cand vedem o persoana de sex opus mintea analizeaza milioane de informatii primite pe cale bioenergetica si chimica (feromoni) despre istoricul persoanei respective si ca impresia noastra de genul " imi place/nu-mi place" sau " e frumoasa/e urata" inseamna de fapt concluzia la care a ajuns mintea noastra privind compatibilitatea genetica pt a produce copii (optimi genetic).

     Mintea  este bunul nostru cel mai de pret. Pastreaz-o curata si sanatoasa si apara-o de cei care vor sa o distruga coplesind-o cu informatii false si conceptii negative, limitative!!!

Daca doriti mai multe detalii, urmariti si conferinta lui Rob Wiliams "psihologia schimbarii".

Pentru a  afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Mintea-noua frontiera din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...