Mesaj pentru noi toti

Sta in mainile noastre,a tuturor puterea de a defini cine suntem si cum vrem sa fim. Putem sa transformam lumea in care traim in raiul ce a fost odata, un loc al armoniei, pacii si prosperitatii pentru toate fiintele vii. Ne lipsesc doar informatiile necesare, acele adevaruri esentiale pe care le stiam candva dar le-am uitat si care, odata scoase la lumina, vor constitui scanteia ce va lumina drumul catre Noua Lume. Acesta este mesajul ce trebuie sa ajunga in inimile tuturor.

Psihologia schimbarii. Calea catre fericire.

    Asa cum am spus si in postarea anterioara, calea catre o viata implinita, frumoasa incepe cu o operatiune de curatare a perceptiei noastre de filtrele negative care ne prezinta realitatea in negru si ne fac sa traim intr-o stare de frica si stress permanent. Acum vreau sa vorbesc putin despre cum  sa facem acest lucru.
   Ca este greu sa ne schimbam conceptiile fundamentale si deci comportamentul nu este un secret pentru nimeni. Vrei de exemplu sa slabesti si iti aduni toata hotararea de care esti in stare, te apuci de regim, faci exercitii si... peste cateva zile esti exact ca la inceput: grasa si frustrata ca ai abandonat sau mai rau, ca nu a mers ! Orice femeie care a trecut prin asta intelege despre ce vorbesc. Si te intrebi ce nu a functionat? Daca eu vreau si ma hotarasc sa ma schimb de ce nu reusesc? Pentru ca nu m-am adresat cui trebuia: asa cum spuneam in articolul despre mintea umana, 95% din deciziile de zi cu zi sunt luate de subconstient, iar eu am luat hotararea de schimbare in mod constient; nu m-am adresat deci celui care este de fapt la conducere si ca urmare nu am obtinut suportul lui in implementarea deciziei luate. Deci esec! Morala: daca vrei ca o schimbare, ( de orice fel) pe care ai decis-o constient, sa se si implementeze, ea trebuie sa inceapa din subconstient! De aceea e asa greu sa te schimbi: in primul rand cum iei legatura cu subconstientul tau si in al doilea rand cum il convingi sa accepte schimbarea stiind ca el este extrem de reticent la modificari?
    Se stie deja ca este mai usor sa obtii schimbari minore decat modificarea conceptiilor fundamentale despre viata, pt ca acelea sunt dobandite din copilarie si sunt adanc inradacinate in subconstient. Sfatul meu este sa incepeti cu schimbari minore pt a testa procedeul si apoi sa treceti la cele majore.
     Teoria general acceptata a schimbarii suna cam asa: pentru a obtine o schimbare in viata ta trebuie sa inveti mai intai subconstientul cum sa faca schimbarea. Cum invata subconstientul? El invata din repetitie, din crearea de obiceiuri. Deci fii mereu constient de faptele tale, monitorizeaza-ti constient gandurile si comportamentul si atunci cand gandurile sau comportamentul nedorit apar le respingi si le inlocuiesti cu gandurile pozitive. Si faci asta de fiecare data, fara exceptie. Treptat, prin repetitie permanenta a acestei rutine, se va crea un obicei, iar obiceiul este domeniul de expertiza al subconstientului; prin urmare va intelege, accepta si adopta noile obiceiuri si de aici inainte vor deveni si ele "automatisme", cele vechi fiind "sterse" din memorie.  Nu e rapid si nu e usor, necesita mult efort constient si perseverenta dar se zice ca da rezultate.
   O alta varianta mai neconventionala este metoda meditatiei si a autosugestiei: ea porneste de la intrebarea De ce se opune subconstientul schimbarii? Pentru ca el stocheaza amintirile si are toate acele experiente trecute cand ai incercat si nu a mers si ai fost frustrat si nefericit, sau experiente aflate de la alti oameni cu rezultate negative si mai are si acele conceptii dobandite din copilarie cum ca tu nu esti in stare sa faci nimic, ca nimic nu o sa mearga etc. Asa ca trebuie sa faci cumva ca sugestia constienta sa treaca de aceasta " zona critica" a mintii, sa faci cumva sa reduci la tacere vocile interioare care spun ca nu o sa mearga, astfel incat sugestia sa ajunga destul de adanc ca sa anuleze acele experiente si determinari negative si sa prinda radacini pt a genera schimbarea.  Deci: formuleaza sugestia foarte bine- clara, simpla, concisa, suficient de puternica, si la timpul prezent caci subconstientul este atemporal, nu intelege " voi face" sau " o sa fiu"; repeta-o regulat, mereu aceleasi cuvinte ( stii tu repetitia creeaza obiceiuri, si asta e limba care o vorbeste subconstientul); fa asta intr-un moment de maxima relaxare a mintii, preferabil in timpul meditatiei - daca nu iti permiti luxul asta, atunci cel mai bun moment este seara chiar inainte sa adormi ( starea de semitreaz este cel mai aproape de relaxarea totala) cand mintea nu mai este atat de critica. 

    Cea mai interesanta si tentanta abordare o ofera psihologul Robert Wiliams: el a inventat o metoda de schimbare a conceptiilor numita "psych-k" care promite schimbarea conceptiilor in maxim 10 minute, foarte simplu si fara nici o suferinta sau efort!!! Suna SF nu? Si eu am fost foarte reticenta dar sa stiti ca metoda este foarte ingenioasa si poate da rezultate. Nu ma pronunt pina nu o testez pe mine.
Teoria lui este urmatoarea: este mai usor sa schimbi deprinderi de gandire si comportament daca accesezi direct subconstientul, pt ca el este depozitul de atitudini, valori si conceptii. Cea mai usoara si eficienta cale de a comunica cu subconstientul este prin metoda " testarea muschilor" pt ca subconstientul e cel care controleaza functiile motorii; deci un conflict creat intre afirmatia pe care vrei sa o introduci si ceea ce crede( si aplica) subconstientul va determina o lipsa de raspuns sau un raspuns foarte slab in contractia muschiului ( de ex incordarea bratului). Asa afli raspunsuri de tipul da/nu sau sunt de acord/nu sunt de acord. Mintea este o forma de energie care nu se limiteaza la gandit, ea intrepatrunde atat creierul cat si corpul. Tu ai doua emisfere cerebrale cu functii distincte (stanga este logica, gandeste in cuvinte, este analitica, iar dreapta se ocupa de emotii, gandeste in imagini, este sintetica) care controleaza fiecare cate o parte a corpului dar sunt ca doua circuite electrice distincte; de aceea realitatea noastra este fragmentata, trunchiata. Ideea lui a fost sa determine cele doua circuite sa se intersecteze, folosind incrucisarea partilor corpului (mainile si picioarele tinute incrucisate) astfel incat campul electric al corpului( inclusiv al creierul) sa se schimbe si sa determine astfel schimbarea conceptiilor impregnate in el ( el spune ca neurologic conceptiile sunt configuratii specifice de fotoni de lumina tinuti intr-un camp electric). Si cu asta gata, schimbarea s-a efectuat! etapele procedeului sunt urmatoarele:

  • stabileste comunicarea cu subconstientul
  • pre-testeaza afirmatia ce implica schimbarea dorita pentru a identifica existenta unui conflict in subconstient
  • obtine permisiunea si implicarea subconstientului in schimbarea dorita, folosind o balanta psych-k
  • fa balanta
  • post-testeaza afirmatia pt a verifica implementarea ei
  • sarbatoreste schimbarea
    Pentru detaliere si exemplificare live a metodei, urmariti conferinta sustinuta de autor, aici. (preluata de pe blogul Adinei Amironesei- Universul meu, cu multumiri).

Pentru a  afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Psihologia schimbarii din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...