Mesaj pentru noi toti

Sta in mainile noastre,a tuturor puterea de a defini cine suntem si cum vrem sa fim. Putem sa transformam lumea in care traim in raiul ce a fost odata, un loc al armoniei, pacii si prosperitatii pentru toate fiintele vii. Ne lipsesc doar informatiile necesare, acele adevaruri esentiale pe care le stiam candva dar le-am uitat si care, odata scoase la lumina, vor constitui scanteia ce va lumina drumul catre Noua Lume. Acesta este mesajul ce trebuie sa ajunga in inimile tuturor.

Energia masculina si energia feminina. Principiul dualismului energetic Yin si Yang

 

         Astazi vreau sa vorbesc despre un alt Adevar esential care a fost uitat: Principiul dualismului energetic, mai bine cunoscut in prezent ca principiul Yin-Yang. In esenta el afirma ca energia vitala are doua fatete, doua forme de manifestare opuse, dar complementare: energia feminina (Yin) si energia masculina (Yang).
       Cele doua principii (sau energii),Yin si Yang, sunt strans interconectate, forte care se completeaza una pe cealalta, interactionand pentru a forma un intreg mai mare decat fiecare  parte. Sunt un sistem dinamic, izvorand unul din celalalt, imbinandu-se si echilibrandu-se pentru a produce unitatea, Intregul. Tot ce exista in lume este manifestarea acestui principiu energetic, desi in fiecare lucru in parte unul sau celalalt aspect pot fi dominante. Mentionez de la inceput doua greseli frecvente de interpretare pe care le regasim in mass-media, mai ales in filmele americane: una este faptul ca Yin si Yang NU se refera la bine si rau- nicaieri in filozofia chineza (sau in cea antica din care provine) nu i se atribuie aceasta conotatie- ci la doua aspecte general-valabile ale vietii de oriunde; a doua greseala se refera la faptul ca aceste principii ar fi in contradictie sau in conflict una cu cealalta- de fapt este exact pe dos,caci, desi sunt total diferite, ele se armonizeaza perfect, completandu-se si conlucrand pentru a produce un tot unitar, perfectiunea sau divinitatea. Este defapt o sintetizare a ideii ca doua chestii total diferite pot trai impreuna in armonie si mai mult, doar din simbioza lor se naste perfectiunea, intregul.
      Acest Adevar uitat sta la baza alcatuirii universului, totul in jur este o manifestare a sa, chiar si noi oamenii. Sa vorbim putin despre ele.
        Energia feminina (sau principiul/aspectul feminin al lucrurilor, ca sa nu credeti ca e vorba de sexualitate, nicidecum!) este  forta creativa ; este intuitie, expresivitate, vitalitate, creativitate, progress, non-conformism, emotii, culoare; este curbata/ondulata, aleatoare,nu sta in limite, este taramul oricaror posibilitati. Este deschisa la nou si are o imagine de ansamblu a situatiei, din toate punctele de vedere. Dar nu este statornica, adesea nu poate respecta un program dat, poate scapa de sub control, generand crize emotionale, schimbari de  bruste de dispozitie sau creativitatea excesiva poate da rezultate grotesti, fara sens.
        Energia masculina (principiul/aspectul masculin) este focusata si strategica, axata pe atingerea obiectivelor cu precizie si fara ocolisuri. Este puternica, lineara, analitica, strategica, practica si pragmatica; Dar este si directa si brutala, conflictuala, cu o viziune ingusta a realitatii pt ca nu vede toate aspectele situatiei, nu este deschisa la nou si  "minte -ingusta".
   Ca si aspect definitoriu, energia masculina se misca in linii drepte, mergand direct unde trebuie sa ajunga, cu economie de spatiu si miscari. Enegia feminina se misca in curbe, merge in spirala, expansiv, dar ajunge in acelasi loc, insa in felul ei. Energia masculina observa partile componente, percepand realitatea fragmentat, analitic, in timp ce energia feminina vede intregul, sintetizand toate aspectele realitatii intr-o imagine de ansamblu.
  Toti avem atat energie feminina cat si masculina, dar ea se manifesta in porportii diferite in fiecare din noi. Creierul uman are doua emisfere, fiecare guvernata de cate un principiu energetic.
  Emisfera stanga corespunde energiei masculine. Se ocupa de matematica, stiinta, tehnica. Este exacta, lineara, analitica, rationala, practica. Face scheme, planuri, rationamente logice si rezolva ecuatii. Este intotdeauna in control, ii place ce este familiar, lucreaza cu data si fapte concrete, este maestra a cuvintelor. Este logica, ordinea, ratiunea.
  Emisfera dreapta corespunde energiei feminine. Este creativitatea si inovatia, spiritul liber, pasiunea, dorinta, senzualitatea, gust si culoare, muzica si miscare. Este arta si poezia, emotii si socializare.
   Din scoala, de foarte mici, copiii sunt invatati sa se concentreze doar pe fapte concrete, numere, date stiintifice. Sa gandeasca rational si sa foloseasca doar emisfera stanga. Sunt sistematic si deliberat indepartati de gandirea cu emisfera dreapta, creativitatea, intuitia, non-conformismul si inovatia sunt reprimate din fasa. Rezultatul este o societate in care predomina gandirea si energia masculina, in detrimentul celei feminine care este marginalizata, chiar ridiculizata. Reprimarea feminitatii este un fenomen care dureaza de multe secole si este consecinta pierderii din constiinta colectiva a Sacrului feminin, ruperea echilibrului universal dintre Yin si Yang. Dar asta este un subiect mai vast despre care voi vorbi alta data.   Ce este cel mai important de retinut este ca ambele energii sunt vitale pentru sanatatea noastra psihica si fizica si au efecte extraordinare cand sunt folosite impreuna.
   In prezent folosim mult prea mult energia masculina deoarece am uitat (si nu suntem lasati/incurajati sa ne amintim) sa folosim si energia feminina, careia nu i se acorda nici o valoare in societatea moderna, si de aceea vedem o escaladare a violentei in lume- crize, razboaie, ura si agresivitate. Care e problema? Energia noastra masculina este data peste cap; lipsita de contrapartea ei feminina s-a dezechilibrat si a degenerat devenind dominatoare si agresiva, am uitat cum sa traim armonios in rezonanta cu noi insine, cu universul si unii cu ceilalti. Trasaturi specifice energiei masculine precum materialismul, competitia, accesul excesiv pe stiinta si tehnologie, violenta, conflictul au devenit exacerbate (nemaifiind ponderate de energia feminina) si ne-au adus in halul in care suntem in prezent. In plus energia masculina vede realitatatea trunchiat si analitic, asa ca nu mai reusim sa vedem imaginea de ansamblu, sa putem intelege cum toate aspectele crizei globale se combina in una singura. O criza a fiecaruia, a dezechilibrului energetic, o lipsa acuta de energie feminina, de  intelegere unitara, completa a realitatii vietii.
    Vedeti voi, noi avem acum ceea ce se cheama o " constiinta polarizata", vedem realitatea trunchiat, in parti, perechi dualiste ( bine-rau, alb-negru, sarac-bogat, etc) si de aceea am pierdut o mare parte din intelegerea vietii, a sensului ei. Asa vede lucrurile energia masculina. Pentru a redeveni armonizati cu noi insine si cu planeta trebuie sa re-invatam sa vedem ansamblul, sa avem o "constiinta unitara", o "gandire holistica" folosind ambele emisfere cerebrale.
    Nu pot sublinia indeajuns cat de mult rau ne-am facut noua ca specie si planetei prin reprimarea
energiei feminine din noi. Energia feminina este forta creatoare, intuitia din noi, capacitatea de a vedea problema dintr-un alt punct de vedere, de a gasi o solutie inovatoare, poate non-conformista, dar salvatoare la problema globala. Este forta care, ingrijeste si hraneste, vindeca ranile si alina durerea; este pacifista si armonizatoare, plina de iubire si intelegere; ne va invata cum sa ne apropiem unul de celalalt, sa ne depasim conflictele, sa ne vindecam planeta bolnava si sa ne reconectam cu Divinitatea si la constiinta universala.

  Izgonirea feminitatii ne-a costat scump si abia acum incepem, incet incet sa intelegem, sa ne reamintim, sa refacem balanta energetica.

                           Pentru mai multe detalii cititi si izgonirea feminitatii.
Pentru a  afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Energia masculina si feminina din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...