Ce este mintea umana? Cum a aparut ea? Ce capacitati poseda si pana unde poate ajunge? Sunt intrebari de mare actualitate care ii framanta pe cercetatori si pe oamenii de stiinta deopotriva. Fac precizarea ca mintea este diferita de creier: daca creierul este un organ al corpului tau, mintea este o forma de energie care penetreaza atat creierul cat si restul corpului. Ea este sediul constiintei umane, al sufletului. Creierul lucreaza cu impulsuri electrice, stimuli veniti de la organele de simt via fibrele nervoase. El foloseste atat energia chimica cat si cea electrica pt a forma circuite de neuroni interconectati care primesc informatia de la simturi, o proceseaza si transmit un raspuns, o comanda catre muschii corpului.
Mintea este rezultatul acestui flux electromagnetic, dar este mult mai mult decat atat. Nu poti reduce spiritul uman la activitatea electrica din creier; au incercat destui cercetatori dar suma activitatii circuitelor electrice din creier nu a fost niciodata egala cu mintea umana! Spiritul uman nu poate fi (inca) reprodus in laborator! Miza dezlegarii misterului mintii umane este foarte mare- construirea inteligentei artificiale, a robotilor umanoizi...
Mintea este structurata pe doua nivele Constientul si Subconstientul.
Mintea constienta este volitiva -isi stabileste obiective si apreciaza rezultatele; doreste sa incerce lucruri noi; gandeste abstract- se bazeaza pe concepte; este responsabila pt memoria de scurta durata; este ancorata in timp - adica are trecut si viitor; are capacitate de procesare limitata- poate lucra cu 1 pina la 3 evenimente simultan, cu o viteza de 2000 biti de informatie pe secunda.
Mintea subconstienta pe de alta parte este habituala- ea monitorizeaza functiile corpului si prefera ce ii este familiar, repetitiv, rutina; gandeste concret- se bazeaza pe simturi, pe senzatii; este responsabila de memoria de lunga durata- adica ea este cea care stocheaza experiente, atitudini, valori; este atemporala- lucreza cu si intelege doar timpul prezent; are capacitate de procesare extinsa- 4 miliarde de biti de informatie pe secunda!!! lucrand cu mii de evenimente simultan...
Asta dragii mei explica multe: majoritatea oamenilor cred ca ne conducem viata cu mintea constienta, rationala, dar stiinta a demonstrat recent ca de fapt 95% din timp ne bazam pe subconstient pentru a lua decizii!!! Asta este Adevarul nr. 1.
De ce? E simplu: mintea constienta este lenta si lucreaza cu doar cateva evenimente simultan si ii mai ia si o groaza sa ia o decizie!!! Asa ca subconstientul, care e rapid, "multitasking" si ia decizii imediat ,preia conducerea. Folosim mintea constienta pentru planificarea actiunilor din viitor, pentru rezolvarea de probleme, etc. Bun si cat timp tu faci exact asta, cine iti conduce viata, cine iti dicteaza reactiile, comportamentul? Subconstientul!!! Si asa cum ii spune si numele, tu nu prea stii ce anume face si cum ajunge la deciziile alea...Asta explica de ce de multe ori iti propui constient ceva si sfarsesti adesea prin a face altceva, adica ce iti dicteaza subconstientul. Mai multe detalii gasiti aici. Asadar cand vrei sa intreprinzi ceva(mai ales o schimbare de comportament) trebuie sa te adresezi atat constientului dar mai ales subconstientului. Asta este Adevarul nr.2.
Simplu de zis, dar greu de facut caci el nu vorbeste limba ta... Doi oameni de stiinta, Bruce Lipton si Rob Wiliams ofera o posibila solutie pt asta, dar voi vorbi mai pe larg intr-un alt post viitor.
Invatarea modului de comunicare cu subconstientul, gasirea modalitatilor de a-l seta sa urmeze deciziile constientului este marea provocare a psihologiei in prezent. Reusita va insemna o viata personala infinit mai buna, modelarea cu succes a comportamentului uman. Vom putea fi cat de buni, de iubiti, de plini de calitati ne vom dori noi; lipsiti de fobii, de limitarile care ne impiedicau sa fim fericiti si impliniti.
Atat subconstientul cat si constientul lucreaza cu idei, convingeri. Le vom numi mai simplu Conceptii. Ele sunt cele care modeleaza felul in care percepem noi Realitatea, exact ca filtrele puse pe obiectivul unui aparat de filmat.
Apropo, nu exista o realitate obiectiva, unica pentru noi toti: perceperea mediului extern este diferita de mediul extern insusi. Perceperea mediului extern depinde de cel care o percepe, iar asta se face prin prisma conceptiilor sale. Concluzia? Fiecare traim in propria noastra Realitate subiectiva, care ia nastere in mintea noastra, prin conceptiile noastre. Adevarul nr.3.
Daca iti modifici conceptiile atunci iti poti modifica comportamentul, personalitatea, chiar viata insasi!!! Si cred ca ati inteles ca ma refer la conceptiile mintii subconstiente, caci aia iti conduce viata si bineinteles ca alea sunt tare greu de schimbat pt ca 1- nu le constientizezi (daca sunt subconstiente, nu?) si 2- subcontientul este taaare reticent la schimbari, lui ii plac lucrurile cunoscute, repetitive, etc.
De asta am spus ca mintea este cheia catre noua era. Voi vorbi intr-un alt post despre noua lume si schimbarile care au inceput deja. Dar oricum tineti minte ea, noua era, incepe cu o schimbare de atitudine- un "shift" spiritual catre iubire, cooperare, armonie, cautarea iluminarii, simbioza cu natura. Iar schimbarea de atitudine implica mai ales o schimbare a conceptiilor negativiste si distructiv-violente perpetuate din generatie in generatie pina in prezent. Cand vom putea sa ne stapanim subconstientul, sa lucram cu el, vom putea pasi in noua era!
Daca deschizi orice manual dedicat vei afla ca mintea umana exista doar pt a percepe realitatea si a-ti construi un comportament ca raspuns adecvat la mediu. Dar Adevarul din vechime, demult uitat, este ca mintea e mai mult decat atat: fiind o forma de energie subtila, este instrumentul nostru pt vizualizarea acestor energii ascunse; este conectorul nostru la bioenergia planetei; legatura noastra cu Dumnezeu, dar si cu planurile superioare de existenta; poate fi un mijloc de a calatori in timp si spatiu; este un mijloc de comunicare nezavuta si inconstienta cu ceilalti oameni, dar si cu universul insasi.
Stiati de exemplu ca atunci cand doi oameni stau fata in fata, cele doua biocampuri se intrepatrund, si subconstientul celor doi face un schimb de informatii enorm, la o rata de miliarde de biti pe secunda? Ca urmare subconstientul tau poate raspunde corect la intrebari puse de celalalt intr-o limba care ti-e total necunoscuta?
Stiati ca atunci cand vedem o persoana de sex opus mintea analizeaza milioane de informatii primite pe cale bioenergetica si chimica (feromoni) despre istoricul persoanei respective si ca impresia noastra de genul " imi place/nu-mi place" sau " e frumoasa/e urata" inseamna de fapt concluzia la care a ajuns mintea noastra privind compatibilitatea genetica pt a produce copii (optimi genetic).
Mintea este bunul nostru cel mai de pret. Pastreaz-o curata si sanatoasa si apara-o de cei care vor sa o distruga coplesind-o cu informatii false si conceptii negative, limitative!!!
Daca doriti mai multe detalii, urmariti si conferinta lui Rob Wiliams "psihologia schimbarii".
Pentru a afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Mintea-noua frontiera din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu