Este o poveste emotionanta despre o lume in care exista pace, grija pt celalat, echilibru si respect. Un EDEN distrus, care a fost aruncat in razboi, diviziune, subjugarea femeilor culminand acum cu iminenta distrugere a biosferei.
Izgonirea feminitatii nu a insemnat doar asuprirea femeilor- pornind de la abuz sexual pina la asuprire financiara- ci chiar eliminarea Sacrului Feminin din constiinta colectiva. Am uitat cu totul chiar si ca a existat o vreme cand femeile erau tratate altfel, cand energia feminina era parte din viata noastra zilnica dar mai ales spirituala.
Spiritualitatea feminina este la fel de valabila ca si cea masculina. Este centrata pe cultul Zeitei (Gaia, zeita-mama, cea care da viata, ingrijeste, alina, iubeste, protejeaza, vindeca), iar miturile si ritualurile ei sunt axate pe perceptia femeilor asupra corpurilor lor si a proceselor prin care trec de-alungul vietii. Aceste lucruri sunt ingropate adanc in memoria noastra ancestrala, deliberat ascunse acolo pt a putea mentine starea de fapt a lumii actuale. Dar povestile demult uitate incep incet-incet sa revina la lumina prin intermediul femeilor care incep sa devina constiente de ele insele si de puterea formidabila ce zace inlauntrul lor. Prin femeile-vindecator, prin reluarea vechilor ritualuri ale Zeitei, constiinta colectiva incepe sa isi reaminteasca. Energia feminina se reintoarce in noi, pentru a restabili balanta energetica. Femeile isi cheama vechii parteneri sa evolueze impreuna in armonie si sa vindece aceasta lume bolnava si sfasiata. In cultura vestica, in cea traditionalista ori in lumea a treia, forta motrice a schimbarii o reprezinta femeile. Ies in fata nu cu furie si violenta, ci cu dragoste, rabdare, intelegere si un refuz absolut de a mai ceda in fata vechilor modele de dominatie masculina. Spiritualitatea feminina, Divinul feminin, se manifesta din nou pt a re-crea lumea asa cum o vad femeile: unde ingrijirea nu dominatia este principalul.
Dar cum putem regasi echilibrul cand ideile ce stau la baza religiilor majore ale lumii sunt incontestabil patriarhale? La nivel psihologic, adesea m-am intrebat ce impact are asupra femeilor faptul ca sunt invatate de mici ca Dumnezeu este barbat si singura cale de acces catre El este printr-un preot, pastor, cardinal sau rabin barbat. Devine dificil daca nu imposibil, pt o femeie sa accceseze una din cele mai mari puteri ale ei, intuitia- prin care primeste indrumare de la Divinitate , si sa mai aiba si puterea sa o urmeze, daca ea crede ca nu are capacitatea sa faca asa ceva. Daca nu a vazut imagini ale femeii ca Zeita sau auzit povesti despre alte femei care au avut o legatura directa cu Dumnezeu, cu spiritul, sarcina ii este imposibila.Daca mai adaugi si lipsa Divinului Feminin din istorie si scripturile care dau instructiuni clare ca femeile sa fie controlate si reduse la tacere, rezultatul este clar. Astazi fiecare femeie isi pune teribila intrebare: sa urmeze calea traditiei, acceptand subjugarea sau sa se aventureze in afara structurilor psihologic-spirituale ce au fost create cu mult timp in urma, pt a isi regasi propriul adevar?
Ce s-a intamplat de fapt? In societatile arhaice, capacitatea femeii de a crea viata era considerata sacra si predomina egalitatea si respectul intre sexe. Respectul si pretuirea acordate femeii se reflecta in cultul Zeitei-Mama, considerata fiinta suprema si creatoarea vietii si a pamantului, protectoare a sa dar si a fertilitatii si iubirii. Acesta este considerat primul fel de religie aparut in umanitate. Dezvoltarea institutiilor sociale (precum clasa politica, ordinea sociala, urbanizarea, etc) s-a reflectat si in viata spirituala, in sensul ca aceste institutii noi au fost treptat acaparate de barbati care au impus o societate de tip patriarhal, detronand egalitate sexelor si aducand dominatia si conflictul in viata comunitatilor. O societate patriarhala a insemnat sfarsitul sacrului feminin si alungarea treptata a Zeitei, inlocuita de Divinitati masculine. Femeia si capacitatea ei de a da viata, considerate odinioara sacre, erau o amenintare la adresa noii clase aflate la putere- preotii si conducatorii politici, care erau cu totii barbati. Asa incat sacrul feminin trebuia eliminat, Zeita trebuia detronata: Spiritul divin a devenit Unicul Dumnezeu care era barbat, femeia a fost demonizata, fiind acuzata de pacatul originar; femeia, initial datatoare de viata, devenise acum inamicul. Nasterea, considerat un act mistic, plin de semnificatie, este acum acoperit de rusine si vina; Geneza ii rapeste femeii si adevarul biologic, dreptul ei primordial si motivul sacralitatii, sustinand ca barbatul este la originea vietii, femeia fiind un produs secundar al lui. Acestea sunt motivele ce vor fi invocate pentru a institui dominatia sotului asupra femeii si retragerea treptata a tutturor drepturilor detinute de femei. De aici si pana la abuz sexual si subjugare morala, psihologica si financiara a mai fost doar un pas.
Lovitura decisiva pentru sacrul feminin a fost aparitia iudaismului ca religie monoteista patriarhala si scrierea Vechiului Testament. In cartea " Alfabetul si Zeita" autorul, Leonard Shlain explica cum sacrul feminin a fost alungat si patriarhatul a putut pune mana pe putere. Vechiul Testament a fost lucrarea care a fundamentat 3 mari religii moderne, iar eficienta sa ca instrument de eliminare a principiului feminin s-a datorat atat ideilor morale promovate cat mai ales faptului ca erau primele lucrari scrise prin alfabet: pentru ca aceste "invataturi" erau scrise, au fost vazute ca o expresie suprema a adevarului , fapt intarit prin regula ca oricine nu era de acord cu scrierile era ucis, asa cum s-a intamplat in Cruciade, Inchizitia, si alte razboaie religioase pana in prezent. Preotimea inclusese in categoria "vrajitoare" toate femeile invatate, liber-cugetatoare, cunoscatoare a adevarurilor vietii si a vechilor practici energetice- invatatoare, preotese, tamaduitoare, samani, medium sau oracole, iubitoare ale naturii si conectate la energiile sale. Iar efectele propagandei si prigonirii au dainuit peste secole: sacrul feminin a fost sters din istorie si din memoria colectiva, femeile injosite si devalorizate la stadiul de posesiuni, legatura cu natura rupta, balanta energetica rasturnata, legatura cu spiritul universal, cu Divinitatea confiscata si dogmatizata sub numele de religie oficiala.
Si procesul nu s-a oprit la biserica. Inceputul Iluminismului si Renasterea a insemnat si inceputul sfarsitului pt dominatia religioasa; raspunsul la superstitiile si coruptia ce domina clerul a fost "rationalismul"- stiinta devenit acum noua religie, si odata cu ea credinta ferma ca lumea care se vede este tot ce exista, iar singurul mod de a o cunoaste si intelege este prin intermediul rationamentului stiintific. Focusul pe emisfera stanga a creierului, pe gandirea rationala, matematica, ne-a impiedicat in continuare sa recuperam misticismul vietii, divinul feminin si abilitatile ce vin din folosirea emisferei drepte, a energiei feminine.
Acum, in zorii secolului 21, pe masura ce sacrul feminin revine in constiinta colectiva a oamenilor, cele doua emisfere vor incepe sa se sincronizeze la din ce in ce mai multi oameni. Gandirea holistica (cu ambele emisfere cerebrale) va revela ca adevarul se afla undeva la mijloc, unde spiritualitatea si stiinta se intrepatrund; este momentul cand creierul va putea utiliza mai mult din capacitatile sale cu mai putin efort si abilitatile psihice vor fi mult mai usor accesate. Cand ne-am pierdut conexiunea cu sacrul feminin ne-am pierdut legatura cu intuitia naturala ce se regaseste in fiecare dintre noi. Abia acum ne dam seama de importanta starii mentale; am descoperit ca inima este inteligenta si este centrul campului electromagnetic toroidal care inconjoara corpul si pe care il numim aura.
Ambele sexe isi suprima energia feminina din ei pt ca nu ii acorda nici o atentie. Acesta este un mod foarte rigid, masculin, de a trai. Inseamna a trai doar cu mintea nu si cu inima. Atat barbatii cat si femeile pot invata cum sa simta energia feminina din ei, si cand o vor face, vor avea sentimentul ca sunt vii asa cum nu l-au mai avut pana atunci. Energia feminina este o forta foarte puternica si odata simtita este un eveniment care iti schimba viata.
Daca doriti mai multe informatii, vizualizati documentarul "Cand Dumnezeu era femeie" sau filmul-documentar despre feminism al lui Josephine Emery.
Pentru a afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Izgonirea feminitatii din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu