Cel mai clar ne explica dr. Dumitru Constantin Dulcan: "Gandul este un camp de energie purtator de informatie si aflat in miscare. Cand mintea rationeaza, emite automat si un gand (care poarta si marca sentimentelor si a intentiilor individului) care, fiind o forma de energie, se propaga sub forma de unde dincolo de creierul nostru, in univers. Putem spune astfel ca universul asculta si inregistreaza gandurile noastre."
Tot dansul continua:" Lumea este asa cum o gandim noi. Orice gand, orice sentiment, are mai multe efecte: unul este efectul de unda, de propagare in spatiu, altul este efectul biochimic asupra organismului uman si al treilea este impactul asupra materiei". Pe primul l-a explicat deja mai sus; al doilea se refera la faptul ca gandul, in functie de natura sa, pozitiva sau negativa, are efect direct asupra starii de sanatate, fiind benefic sau daunator sanatatii individului si a celor din jurul sau. Deci ne putem imbolnavi datorita gandurilor negative, stresului, emotiilor negative sau dimpotriva, ne putem vindeca prin gandire, emitand ganduri pozitive.
Al treilea efect se refera la faptul ca gandul este creator de forme, este capabil sa ordoneze materia. Gandul este un camp de energie am spus si la acest nivel el actioneaza, si se "condenseaza" in formele pe care le gandim. Stim deja de la fizica cuantica ca materia este energie condensata in diferite forme.
Care este legatura care uneste toate aceste piese ale puzzle-ului? Cum poate gandul sa actioneze atat asupra situatiilor exterioare, uneori chiar viitoare, asupra corpului uman cat si asupra materiei? Raspunsul este subconstientul!El este legatura noastra cu constiinta universala, cu timpul si spatiul dar si cu corpul propriu. El este sediul intuitiei. Despre rolul subconstientului uman ne vorbeste dr. Joseph Murphy intr-o alta carte best-seller "Puterea extraordinara a subconstientului tau".
El afirma ca intre subconstient si constient(mintea rationala) este o relatie de subordonare: constientul este sediul constiintei, al ratiunii si al puterii de decizie, el are capacitatea de a discerne intre bine si rau; subconstientul se supune orbeste ordinelor venite din constient, el are puterea de executie, este responsabil cu punerea in practica a deciziilor constientului si deasemenea este managerul corpului, al functiilor biologice. Despre caracteristicile celor doua am vorbit mai pe larg intr-un alt articol (citeste-l aici). Este in esenta "diviziunea muncii" pt minte! Asta are o importanta colosala pentru noi: Subconstientul accepta fara discernamant orice sugestie, orice gand care provine din constient, fie el rau sau bun; altfel spus, el ia de buna orice idee care penetreaza pana la nivelul sau, si pe toate le pune in aplicare. De aceea este foarte important sa ne alegem cu atentie gandurile si imaginile mentale, altfel ne putem face mult rau singuri. Subconstientul nu o sa va contrazica niciodata si nici nu va spune " nu imi da sugestia asta ca nu e bine". El este influentat si raspunde conform gandurilor pe care le emitem voit sau involuntar. Deci supravegheati-va mereu mintea, nu lasati gandurile negative sa o cuprinda, alegeti gandurile bune, de iubire, bucurie, incredere, bunastare si sanatate si viata voastra va fi in consecinta! Tineti minte ca orice gand reprezinta o cauza si orice situatie reprezinta un efect al sau.
Cum comunicati cu subconstientul? Folosind sugestiile, emotiile, imaginile mentale emise clar, concis, pe care le repetati mereu, cu perseverenta ca pe o poezie. Procesul se cheama autosugestie si am vorbit despre asta aici si aici.
Am spus ca toate gandurile penetreaza in subconstient si, odata ce o idee a fost acceptata de acesta, el incepe practic imediat sa actioneze pentru ca ideea sa devina realitate. Prin urmare fortele latente din subconstient pot fi puse in miscare atat de un gand malefic cat si de unul benefic. Gandind negativ, cu ura si resentimente, va puteti cauza singuri multe necazuri si suferinte, nefericire si chiar esecul oricarei actiuni. Da, degeaba actionati daca va ganditi ca probabil nu o sa reusiti, ca doar incercati sa vedeti ce iese, ca e prea greu sau nu sunteti in stare- veti da gres cu siguranta. Subconstientul nu stie de gluma, si nu face diferenta intre temerile voastre si fapte certe, pt el toate sugestiile, de orice fel sunt "ordine care se executa si nu se discuta"!
Odata ce a acceptat comanda, subconstientul poate face diferite asociatii de idei, se foloseste de orice cunostiinta pe care ati acumulat-o in decursul vietii si are capacitatea de a mobiliza toate fortele naturii pentru a face ideea sa devina realitate. Cum face asta? Acesta este un alt mare Adevar uitat: Subconstientul vostru este in permanenta legatura cu Inteligenta suprema, cu Constiinta Divina. De acolo isi obtine el resursele pe care nu le poate regasi in mintea sau trupul vostru, afla evenimente viitoare,dar si transmite solicitari, modifica legaturi energetice, totul in vederea realizarii gandurilor voastre.
Subconstientul cunoaste rezolvarea oricarei probleme cu care va confruntati de-a lungul vietii. Cereti-i si va veni cu un raspuns mai devreme sau mai tarziu. El va vorbeste prin intermediul intuitiilor, al impulsurilor si al presentimentelor, al viselor. Multi mari inventatori si artisti spun ca le-a venit inspiratia in vis sau dupa ce au renuntat sa se mai concentreze asupra problemei; atunci a putut subconstientul sa isi faca auzita vocea... Aveti deci incredere in uriasa putere a subconstientului de a va inspira, revitaliza si imbogati! El are puterea sa influenteze destinul in cel mai concret sens cu putinta! Depinde de voi daca in bine sau rau. Tineti minte ca toate experientele pe care le aveti, toate actiunile si evenimentele sunt in totalitate reflexii si reactii ale propriului vostru mod de a gandi. Tot ceea ce imprimati in subconstient se va exprima pe ecranul realitatii exterioare sub forma de conditionari, imprejurari sau experiente.
Un alt aspect important deriva din faptul ca subconstientul este responsabil cu functionarea corpului biologic. El are puterea sa vindece orice boala sau dimpotriva sa te imbolnaveasca, depinde ce-i ceri. Da, drag cititor, tu, in mod rational, constient decizi daca sa fii sanatos sau bolnav! Gandurile negative, frustrarile, stressul permanent, emotiile negative sau chiar rautatea, ura, teama- toate acestea se traduc la nivelul subconstientului in comenzi pe care el le aplica apoi asupra functiilor biologice, rezultand in timp boala. Cine controleaza tensiunea arteriala, respiratia, bataile inimii, digestia, hormonii, imunitatea? Subconstientul! Am vorbit pe larg despre asta in articolul despre teoria lui Bruce Lipton, "Biologia convingerilor" (link aici), nu mai reiau discutia.
La polul opus se situeaza ideea ca subconstientul are puterea de a te vindeca de boli, prin mecanismele interne declansate ca urmare a terapiei prin gandire pozitiva si a terapiei prin rugaciune. Da, omul are puterea de a se vindeca singur, chiar de boli foarte grave, fara medicamente. Asta e un alt Adevar Uitat, sau pe care marile corporatii farmaceutice doresc sa il tina uitat. "Efectul placebo" nu este un mit, cum ar vrea unii sa credem. Convingerea ferma ca te poti vindeca, increderea totala in eficienta tratamentului si dorinta profunda de a fi sanatos, acestea sunt reteta vindecarii. Odata ce subconstientul a acceptat sugestia de vindecare, pune in miscare exact mecanismele necesare pentru a te insanatosi. Si daca nu poate realiza prin forte proprii, solicita ajutorul fortelor universale prin legatura sa cu constiinta divina, cu Dumnezeu. Toate vindecarile miraculoase din istorie si preistorie se datorau de fapt sugestiei de vindecare facute bolnavului. Esential este ca bolnavul sa accepte sugestia, sa creada in ea, si pt asta se apela la imaginatia sa- sub forma de ritualuri, moaste sfinte, ierburi, amulete, invocarea divinitatilor s.a.
Concluzia este una singura: orice boala porneste din minte; nimic nu se manifesta in corp fara sa aiba deja un prototip mental corespunzator. Nu tratamentul este sursa vindecarii ci doar credinta ferma in vindecare. Cultivati-o constant si rezultatele vor aparea. Credinta nu este decat un gand intretinut cu perseverenta prin care voi deveniti creatorul unei anumite realitati. Aceasta este a treia putere a gandurilor (vezi si articolul anterior).Un singur lucru vreau sa mai mentionez: nu toti reactionam la fel la o sugestie data; reactiile difera in functie de mai multi factori- experienta si gradul de evolutie, dar mai ales increderea de sine. Important este sa acceptati intai in mod constient ideea respectiva, caci nici o sugestie nu poate cobora in subconstient daca nu are OK-ul ratiunii. Ea este filtrul de selectie. Daca va cramponati in prejudecati si veti permite gandurilor sa se opreasca asupra obstacolelor si asupra dificultatilor ce pot aparea pe drum, atunci subconstientul va fi blocat, neputand sa actioneze spre binele vostru. Ganditi-va la ce vreti sa obtineti, nu la ce poate sa mearga prost, aveti incredere in voi si in resursele infinite ale mintii voastre si lasati lucrurile sa mearga de la sine.
Pe de alta parte, efortul exagerat si impunerea cu forta a unei sugestii nu va functiona. Evitati conflictele intre subconstient si constient. Gasiti o modalitate de a va relaxa, si apoi cadeti de acord asupra ideii respective. Lucrurile de intampla abia atunci cand mintea este la unison, lucrand ca un tot unitar, fara dezacorduri si conflicte.
A, si inca o chestie: sugestiile venite de la altii, pozitive sau negative, nu au nici o influenta asupra subconstientului vostru, nu va pot face rau. Doar gandurile proprii va pot afecta subconstientul. Deci respingeti cu tarie orice idee venita din exterior ce nu va face bine; doar daca ajungeti sa o credeti constient va poate face cu adevarat rau!
De unde m-am inspirat si ce va recomand sa cititi/vizionati:
"Puterea extraordinara a subconstientului tau" - autor J. Murphy
"Vindecarea prin gandire"-autori Valeriu Popa, Sanda Stefan si Raluca Dumitrache
"Gandul ca forta"- emisiune realizata cu dr. Dumitru Constantin Dulcan
"Biologia perceptiei"- conferinta sustinuta de dr. Bruce Lipton
" Matricea vie: stiinta vindecarii"
"Proiectul 10-10-10: pastila sau perceptie?"
Pentru a afla cum poti transpune in practica informatiile din acest articol, citeste neaparat si articolul-pereche Puterea gandului II din sectiunea Cum aplicam ce am invatat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu